Mégis lesz tarifaemelés jövőre a BKV-nál

Pénzcentrum2009. december 16. 08:47

Megállapodást kötött a kormány a fővárossal a BKV jövő évi működését lehetővé tevő állami támogatásról. A rossz pénzügyi helyzetben lévő közlekedési cég számára összesen 23 milliárd forint plusz forrást találtak a politikusok.

Kemény feltételeket támaszt a kormány a BKV és a főváros számára az újabb állami mentőövért cserébe - ez volt az egyik üzenete Szollár Domokos kormányszóvivő tegnapi nyilatkozatának.

A kormány feltétele, hogy a főváros is szálljon be plusz forrásokkal a BKV finanszírozásába. A közlekedési vállalat tarifáit pedig nagyjából 4-5%-kal kell megemelnie a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak jövő év februárjától. A BKV-nak jövőre önerőből 7,3 milliárd forint költségcsökkentést kell kigazdálkodnia, valamint új szervezeti- és működési szabályzatot kell kidolgoznia a transzparens működés érdekében.

Korábban: 15 éve nem volt ilyen: nem emelik jövőre a BKV-tarifákat!

További feltétele a központi kormányzatnak, hogy a BKV, a Volán és a MÁV budapesti járatait hangolják össze, és minőségi illetve gazdasági szempontok megfontolása után a lehető legoptimálisabb megoldás alapján szervezzék át a főváros közlekedését - nyilatkozta Horváth Csaba fővárosi ügyekért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A kormánybiztos a jövő évi jegyáremelést minimális mértékűnek tartotta, amely reál értéken csupán 1-2 forint díjnövekedést eredményez utazásonként.

Címkék: