Több betegre jut kevesebb pénz

Világgazdaság2009. december 9. 10:17

Miközben 10 százalékkal nőtt a kórházak betegforgalma, egyhavi finanszírozási összeg hiányzik az egészségbiztosító idei gyógyító-megelőző kasszájából - mondta a Világgazdaságnak Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület elnöke a keddi közgyűlésüket követően.

A szövetséghez tartozó súlyponti kórházak szerint sürgős válságmenedzselésre van szükség. Bírálják a tb-finanszírozás gyakori változását, amelyhez nem tudnak igazodni az intézmények. Az idén háromszor változott a rendszer - állítja Pikó Károly, az egyesület elnöke, a Nyíregyházi Egészségügyi Intézmények Holding vezetője. Ők azért alakították meg október elsejével ezt a társaságot, hogy racionalizálják a megyei egészségügyi intézmények munkáját, így megszüntethetik a párhuzamos tevékenységeket, hatékonyabb lehet a gazdálkodás. Ám az intézmények átalakítása önmagában kevés, az idei, sőt a jövő évi költségvetési előirányzat ugyanis nem elég a jelenlegi kórházi struktúra működéséhez.

Az elmúlt három év során 1678,7 milliárdról 1417,6 milliárdra csökkent az Egészségbiztosítási Alap költségvetése, az aktív kórházi ellátásra jutó összeg pedig 900 millióval kevesebb a 2003. évi összegnél - állítja Varga Gábor, a Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója. Az intézménynek - a költséglefaragások és a közel ezer dolgozó elbocsátása ellenére - 1,2 milliárd az adósságállománya. Nem csoda, hiszen amíg 2008-ban átlagosan 912 millió forint működési költséget kaptak az OEP-től havonta, ez év novemberben csupán 631 milliót. Ehhez képest a havi közüzemi számla 300, a bér 250, az áfa 75 millió, s a maradékból kellene a gyógyítást megoldani. Ez csak úgy lehetséges, hogy nem a megállapodásnak megfelelően egyenlítik ki a beszállítói számlákat.

Az egészségügy szakmai szervezetei októberben megállapodtak a kórházakkal, hogy többletforrást kapnak a költségvetésből. Ennek alapján 4,5 milliárdot októberben már átutalt számukra a biztosító, hatot decemberre ígért a kormányzat. Csiba Gábor négy levelet írt Székely Tamás egészségügyi miniszternek, hogy ez utóbbi összeget kaphassák meg november végén, december elején - eredménytelenül.

Amíg nem hirdetik ki a jövő évi költségvetést (ez tartalmazza a többletforrást), nem tud fizetni az OEP. Elmondta azt is: decemberi utalással januárban kapják meg a 6 milliárdot, és mellé plusz egyhavi működési költségnek megfelelő, 38 milliárdos összeget is kapnak a kórházak. Ez az összeg eltörpül a 100 milliárdos adósság mellett - állítja Csiba Gábor. Átmeneti segítségnek tekinthető, amelyből a lejárt számlákat, a közalkalmazottaknak járó juttatást kifizetik. S ha nem történik érdemi struktúra- és finanszírozásváltozás, úgy jövő április-májusra a mostanihoz hasonló helyzetbe kerülnek az intézmények.

Címkék: