A biztonságosabb banki informatikáért gyakorlatoztak

Pénzcentrum2009. december 2. 15:47

Internetes incidenskezelési gyakorlatot tartott a banki-, felügyeleti-, rendészeti- és hálózatbiztonsági szervezetek Incidenskezelési Munkacsoportja 2009 októberében és novemberében.

A gyakorlat résztvevői a Magyar Bankszövetség, ill. annak IT Biztonsági Munkacsoportja, a Puskás Tivadar Közalapítvány CERT-Hungary Központja, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Nemzeti Nyomozó Iroda voltak.

A COMEX-2009 a maga nemében egyedülálló informatikai incidens kezelési gyakorlatnak számít. Célja a résztvevő banki-, felügyeleti-, rendészeti- és hálózatbiztonsági szervezetek közötti együttműködés és incidenskezelő képesség fejlesztése, valamint a szervezetek közötti tapasztalatcsere volt.

A gyakorlat végrehajtására a PTA CERT-Hungary Központ által kifejlesztett incidens laboratórium eszközeivel és technológiájával került sor.

A gyakorlaton a "támadó" és a "védő" oldalt a résztvevő szervezetek szakemberei személyesítették meg. A "támadó" szerepét a PTA CERT-Hungary Központ munkatársai vállalták, míg a "védők" szerepét a gyakorlaton résztvevő öt kereskedelmi bank informatikusaiból és biztonsági szakértőiből alakult Eseti Probléma Megoldó Csoport tagjai töltötték be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyakorlatban résztvevő intézmények vezetői idén is sikeresnek minősítették a gyakorlatot és a korábbi évek hagyományát folytatva elhatározták a COMEX gyakorlatsorozat folytatását.

Címkék: