Megindult az esztelen költekezés - ennyit a válságról?

Pénzcentrum2009. december 1. 10:47

Hiába károgtak a vészmadarak, az Egyesült Államokban úgy tűnik véget ért a szűkös esztendő. A Hálaadást követő hétvégén ugyanis megnyíltak az amerikai pénztárcák és több mint 40 milliárd dollár folyt ki belőlük.

A Hálaadást követő péntek külön jelentőségű az Egyesült Államokban, ekkor indul ugyanis a karácsonyi szezon, óriási árengedményekkel és csak az elektronikai áruházak nyitásakor tapasztalható tömeggel. Bár sokan tartottak tőle, hogy a válság tépázta amerikai lakosság alig fog költekezni, az akciók megtették a hatásukat: 41,2 milliárd dollárt, a 2008-as hasonló időszaknál 0,5 százalékkal többet költöttek a vásárlók.

Bár a hitelválságtól sújtott országban egyenként kevesebbet, alig 343 dollárt költöttek a lakosok, sokkal többen rohanták meg az üzleteket, mint egy évvel korábban, sőt felpörgött az online áruházak forgalma is.

A Hálaadás utáni első hétvége - advent első hétvégéje - általában elképesztő akciókkal indul. A lelkes amerikaiak nem is mennek véletlenre: statisztikák szerint a vásárolni indulók egyharmada már reggel ötre kiér a bejárathoz, hogy nehogy lemaradjon valamiről.

Címkék: