Milliárdokat kap a Tisza-tavi Ökocentrum

Pénzcentrum2009. november 27. 10:32

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 2,2 milliárd forintból valósul meg a Poroszló területére tervezett Tisza-tavi Ökocentrum.

Az 1,9 milliárd forintos uniós támogatással, összesen több mint 2,2 milliárd forint értékben megvalósuló projekt Magyarországon egyedülálló és európai viszonylatban is ritkaságnak számít. A beruházás keretében kialakításra kerülő, 2600 m2-en elterülő látogatóközpont színvonalas szolgáltatásokkal - többek között egy, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeit bemutató 726 ezer liter össztérfogatú édesvízi akváriummal - várja majd az érdeklődőket. Az épületben háromdimenziós vetítőterem, valamint egy 100 fő befogadására képes konferencia terem is lesz.

A fejlesztés keretében szabadidőpark és akadálymentes horgászhelyek is kialakításra kerülnek, a gyalogos, a kerékpáros és a vízitúrázók számára pedig 12 - GPS rendszerrel támogatott - túraútvonal is készül.

A látogatóépület biztosít majd helyet a poroszlói vízi rendőrőrsnek, az épület tornya pedig - a turisztikai célok mellett - alkalmas lesz a Tisza-tavi viharjelző rendszer biztonsági berendezésének elhelyezésére is.

Hazánk az uniós forrásokból 2013-ig mintegy 300 milliárd forintot fordíthat turizmusfejlesztésre. Poroszló községben eddig 11 sikeresen pályázatot számlálunk az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásai között. A település összesen közel 2,3 milliárd forint támogatásban részesült - áll az NFÜ sajtóközleményében.

Címkék: