10 éve tesznek a fogyasztói elégedettségért

Pénzcentrum2009. november 27. 09:17

Tíz évesek a békéltető testületek Magyarországon, az évforduló alkalmából tegnap megrendezésre került konferencián a szociális és munkaügyi miniszter szakmai elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végző testületi tagoknak.

Tíz éve próbálják elsimítani a fogyasztók és a vállalkozások közti termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos vitás kérdéseket a magyarországi Békéltető Testületek. Herczog László munkaügyi miniszter a drága és hosszadalmas bírósági eljárások helyett, méltatta az alternatív vitarendezési fórumot, és a jövőben is fontos szerepet jósolt neki.

A békéltető testületek megyei szinten szerveződnek és hatáskörükbe tartoznak a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a vállalkozás közötti fogyasztói jogvitában egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

Mivel a békéltető testületek eljárása díjmentes, ezért a bíróságra menetel előtt a fogyasztóknak érdemes először a megyei békéltetőtestületen keresztül próbálkozni a termék értékesítőjével vagy a szolgáltatóval való megegyezéssel.

Címkék: