Késnek a karácsonyfák

Pénzcentrum2009. november 24. 08:47

Az idén némiképp később kezdődhet a karácsonyfavásár, mivel a kereskedők többsége arra számít, hogy a válság miatt takarékosabbak lesznek az emberek -írja a Napi Gazdaság.

Szabó Fruzsina, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének vezetőségi tagja a Napinak elmondta: arra számítanak, hogy az olcsóbb fajtákat (a nordmann helyett a lucot és az ezüstfenyőt), és a kisebb fákat keresik majd.

Mivel a luc kevésbé tűri a meleget és hamarabb kezdi hullatni a leveleit, ezért több kereskedő is inkább később, december elején vágatja ki a fákat, így azok később kerülnek az árusítóhelyekre. A vasi, somogyi és zalai termőhelyeken a klasszikus fenyőfélék kivágását szintén csak a jövő héten kezdik meg. A kereskedők óvatosabbak is: kevesebb fenyőt rendeltek, mint tavaly.

Az árakat még több tényező is befolyásolhatja, a szakember szerint a két méter alatti nordmannfenyőt a tavalyihoz hasonló árakon adják majd és a többi fajta esetében sem várható jelentős drágulás. Tavaly a nordmannok méterét általában ötezer, az ezüstfenyőét 2-3 ezer, míg a lucokét 1500-2000 forint között árulták - az erdészetekben és a termőhelyek környékén persze ennél olcsóbban is hozzá lehetett jutni.

Címkék: