Influenza: két hetente duplázódik a halálos áldozatok száma

Pénzcentrum2009. november 23. 15:32

Egyre komolyabb mértékű az új influenza elterjedése Európában: a halálos áldozatok száma október közepe óta két hetente megduplázódott - derült ki a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) legfrissebb jelentéséből.

Az öreg kontinensen április óta 667 ember halála volt összefüggésbe hozható a H1N1-vírussal. Bár az új típusú influenza a legtöbb esetben nem okoz nagyobb bajt, mint a "hagyományos" influenzavírusok - kiszáradt torok, láz és köhögés -, mégis eddig 4 400 fő került kórházba. A legtöbben Nagy-Britanniában kerültek intenzív osztályra, 180-an, Franciaországban 81-en, míg Hollandiában alig 38-an.

A legtöbb haláleset a kontinens nyugati felén történik, ám a fatalitások száma egyre nő Európa keleti és középső régióiban is. Az új megbetegedések 99 százalékáért a H1N1-vírus a felelős, vagyis az új influenza kiszorította a szezonális társakat Európában. John Paget, hollabnd járványügyi szakértő szerint a november 15-én végződött héten összesen 19 000 mintában mutatták ki a H1N1-vírust az utrechti egészségügyi kutató központban, holott máskor az influenzaszezonban sem akad több 3 000 pozitív mintánál. Az 1996 óta tartó mintagyűjtés történetében még nem volt ilyen intenzív a megbetegedések aránya.

Címkék: