300 milliárd forint egy kézmozdulattal: "Vigyázat, csalok!"

Pénzcentrum2009. november 20. 14:02

Egy brit közgazdász szerint körülbelül egymilliárd fonttal (300 milliárd forinttal) járul hozzá a francia gazdaság teljesítményéhez az a kézmozdulat, amelyet Thierry Henry mutatott be az írek elleni sorsdöntő világbajnoki pótselejtezőn. A 32 éves támadó elismerte, hogy szabálytalanul, kézzel ért a labdához az íreket kiejtő gól előtt, amivel valószínűleg kitörölhetetlenül beírta magát a sportág történelemkönyvébe.


A milliárdokról döntő kézmozdulat (Forrás: The Sun)

Egy brit sportgazdasági szakértő számításai szerint a jövő nyáron Dél-Afrikában megrendezésre kerülő labdarúgó világbajnokságon való részvétel egymilliárd fontot jelent egy akkora gazdaságnak, mint a francia. Simon Chadwick, a Coventry Egyetem professzora úgy véli, hogy a jelentős sportesemény gazdasági hatása számos a futballhoz kapcsolódó ágazatban érzékelhető lesz. Fellendül a turizmus, a kereskedelem, a sportfogadás és a szolgáltatóipar is. Az emberek a sportsiker hatására optimistábbá válnak és várhatóan több televízió készüléket és sportrelikviát vásárolnak a focivébé idején.

A szakértő nem feledkezett meg a történet másik szereplőjéről, a kontinens egyik legmélyebb recesszióját egyébként is elszenvedő Írországról. Az ír gazdaság nagyságrendileg 100 millió fontot (30 milliárd forintot bukik a kieséssel. Az országban ellenkező hatás érvényesül majd, mint Franciaországban. Az embereket - mivel nem lesz ott a nemzeti csapat - kevésbé fogja érdekelni a világbajnokság, kevesebbet fognak költeni a kapcsolódó ágazatok szolgáltatásaira.

Az ír gazdaságnak nagyobb szüksége lett volna erre a lökésre, a legfájóbb, hogy egy szabálytalan mozdulat választotta el őket a sikertől. Az írek kapitánya elmondta, hogy ettől még az is jobb lett volna, ha egy idegtépő tizenegyes-párbajban maradnak alul a végső megmérettetésen.

Címkék: