Klímaváltozás! Hízni kezdett a 4841 éves fenyőfa

Pénzcentrum2009. november 17. 20:02

Amerikai kutatók szerint a világ legidősebb élő organizmusaiként számon tartott Bristlecone (simatűjű szálkás) fenyők növekedését is megzavarta a klímaváltozás. Az ezeréves fenyők évgyűrűi az elmúlt hat évtized során, de különösen az utóbbi években sokkal gyorsabban vastagodtak, mint korábban bármikor.


A Bristlecone fenyők egy élő példánya

A kutatók a Great Basin Nemzeti Park három különböző régiójában vizsgálódtak és érdekes megállapításokra jutottak. A magasabban fekvő területeken található óriásfenyők az 1950-es évektől a korábbiakat meghaladó mértékben vastagodtak, míg az alacsonyabban fekvő területeken ebben a tekintetben nem történt változás.

A szakértők szerint ez arra vezethető vissza, hogy a magasabb régiókban a hőmérséklet, az alacsonyabb területeken pedig elsősorban a nedvesség befolyásolja a növekedést. A példa bizonyítja, hogy a magasabban térségekben fokozottabban érzékelhető a felmelegedés, ami a vastagabb évgyűrűk kialakulását eredményezte.

A nemzeti parkban található a Methuselah névre keresztelt fenyőfa is, melynek korát egy korábbi mintavétel alapján 4841 évre teszik a szakértők.

Címkék: