Cyber-hidegháborúra fegyverkeznek a vezető nemzetek

Pénzcentrum2009. november 17. 14:02

A cyberháborúk története a science fiction világából a valóságba ért - állítja a McAfee biztonsági cég saját felmérésére hivatkozva.

Az internetes támadások motivációját vizsgálva a McAfee arra jutott, hogy az akciók jó részét kifejezetten politikai céllal hajtották végre. A cég állítása szerint sok ország biztonsági szervezetei már most egy esetleges cyberháborúra készülnek, mind védelmi, mind támadási oldalról. Bár a cyberháború pontos definíciója még mindig várat magára, az már most világos jó néhány nemzet számára, hogy a jövő háborúi részben a virtuális csatamezőkön dőlnek majd el.

Legalább öt állam - Nagy-Britannia, Francia- és Németország, Kína és Észak-Korea - felvállaltan is saját "háborús" internetkapacitását növeli.

Az Egyesült Államokról is köztudott, hogy van forgatókönyve a cyberháborús taktikák alkalmazására. A II. iraki háború indítását vele párhuzamosan cybertámadással is megtámogatták, s azóta is rendszeresen indítanak virtuális hadműveleteket az országban a rendfenntartás során is.

A kifejezetten a lehetséges jövőbeli ellenfél feltérképezését szolgáló támadások száma egyre nő, ami azt jelenti, hogy igen komolyan veszik az egyes nemzetek a virtuális háborút és nagy erőket mozgósítanak az ügy érdekében. Az ilyen támadások célpontja a jövőben elsősorban a célpont infrastruktúrája lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A támadás azonban bármilyen formát ölthet. "A fizikai háborúkban világos, kinek milyen fegyvere van és hogyan kívánja használni őket. A világhálón ez rendkívül bonyolult." - mondta Chris Wysopal, a cég technológiai igazgatója. Bár a legtöbb kormány már felismerte a veszélyt és el is kezdett védekezni ellene, egy komoly stratégiai hibát azonban rendszerint elkövetnek. A projekt időhorizontját ugyanis hosszú években határozták meg, holott a számítógépes kalózoknak alig pár hónap elegendő lehet az ellenfél hálózatainak és "erőinek" kiismeréséhez.

Címkék: