Miért ilyen magas a villanyszámlád? Íme a magyarázat

Portfolio2009. november 4. 09:32

A verseny hiánya okozza a magas áramdíjakat a háztartási fogyasztók esetében, új szereplők ugyanis nem lépnek be a piacra a hatósági áras szolgáltatással együtt járó magas beruházási költségek miatt - mondta Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) vezetője kedden az MTI-nek.

A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy Miskolcon tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) Energia Klubjának első rendezvényét, amelyen egyebek között a magyarországi árampiacot jelenleg terhelő piactorzító jelenségek okairól és fogyasztókra gyakorolt hatásairól esett szó.

Kaderják Péter a háztartási fogyasztói szolgáltatásról elmondta: ez hatósági áras szolgáltatás, ahol a törvény feltételeket ír elő, köztük azt, hogy meghatározott számú ügyfélszolgálati iroda álljon a fogyasztók rendelkezésére. Hozzátette: egy új szolgáltatónak egyebek mellett ki kellene építenie az ügyfélszolgálati rendszert, ami nagy költségekkel jár, így a hatósági árak mellett nem tudja fedezni ezt a beruházást. A belépési korlátok tehát jelentősek ezen a piacon. Emiatt a régi szolgáltatók maradtak csak, és nem indult meg a háztartási fogyasztókért a verseny - mutatott rá.

A cikk folytatódik, kattints!

Címkék: