Már nem vesszük az asztali számítógépeket

Pénzcentrum2009. október 28. 09:32

A szinte teljesen megszűnt állami megrendeléseknek valamit a lakosság hordozható gépek felé fordulásának köszönhetően idén eddig 40%-kal zuhant az asztali PC-k értékesítése - írja a Világgazdaság.

Leginkább az árérzékenység jellemzi a magyarországi asztali és hordozható PC-k piacát. A kereskedők a karácsonytól várják forgalmuk fellendülését, azonban könnyen lehet, hogy csalódniuk kell majd, mivel a válság hatására megszűnt az áruhitelezés és megnövekedett a munkanélküliség. Ezen okok miatt a fogyasztók a tavalyinál jóval szűkebb pénztárcával indulnak karácsonyi bevásárló körútjukra, ami nem tesz jót a tartós fogyasztási cikkek értékesítésének.

2010 a lapostévék éve lehet Szlovákiában

Az asztali és hordozható számítógépek forgalmazói közül az utóbbiak vannak még viszonylagosan jobb helyzetben. A notebookok ugyanis a világon mindenütt egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a PC értékesítésekből. A legújabb sláger termék pedig az ultra hordozható 8-10 inches kijelzővel szerelt leginkább internetes böngészésre és szövegszerkesztésre alkalmas netbookok. A mini notebookok eladási mutatói az utóbbi időkben már a notebook állomány 25-30%-át tették ki nem utolsósorban azért, mert némelyik ilyen modell akár már 80 ezer forint alatt is elérhető a boltok polcain.

Az árérzékenységnek és a hordozhatósági igénynek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem a világ más területein is átrendeződőben van a számítógépes piac. Egyes régebbi nagyobb presztízsű gyártók eladási mutatói stagnálnak vagy csökkennek, miközben az olcsóbb márkák az élre törnek. A piaci átalakulás során az idei harmadik negyedévben az Acer lett az EMEA térség PC piacának vezető számítógépgyártója. A márka magyarországi képviselői egyébként hazánkban is dinamikus bővülést várnak, az idei negyedik negyedévben nagyjából 20%-os forgalomnövekedéssel számolnak - írja a napilap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: