Elképesztő: elhagyta a sztár a félmilliárdos hegedűt!

Pénzcentrum2009. október 25. 10:03

Az emberi figyelmetlenség csodákra képes. Nem csak esernyőt, pénztárcát, vagy kesztyűt, hanem hihetetlen értékű dolgokat is képesek vagyunk a metróban, a buszon, vagy a taxi hátsó ülésén felejteni.

Mint ahogy arról nemrég beszámoltunk, elképesztő dolgokat adtak le a londoni tömegközlekedési vállalat "Talált tárgyak" irodájában. A legnépszerűbb természetesen az esernyő: évente átlagosan mintegy 7 ezer keresi gazdáját. Az ügyfélszolgálat idén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját, ennek apropójából hozták nyilvánosságra a legizgalmasabb eseteket.
Koporsó, urna, fűnyíró: elképesztő, mit felejtünk a buszon

Most pedig azt is megmutatjuk, mik voltak a legértékesebb dolgok, amiket valaha a tömegközlekedési eszközökön (illetve taxikban) felejtettek:

 


Philippe Quint világhírű hegedűművész két éve az 1723-ban gyártott Stradivari hegedűjét hagyta egy New York-i taxi hátsó ülésén A hangszert, melynek értéke megközelíti a 600 millió forintot a becsületes taxisofőr- bizonyos Mohamed Khalil- visszaadta jogos tulajdonosának. Jutalma sem maradt el: egy rögtönzött koncertet kapott a hegedűvirtuóztól a JFK repülőtéren.

A második helyezett is egy hangszer, mégpedig egy cselló. A 450 millió forintos műremek -szintén Stradivari- ugyancsak előkerült a taxiból, néhány órás idegtépő várakozás után. Hozzá hasonlóan a lista harmadik helyén szereplő hegedű is meglett, örült is neki a tulajdonosa, hiszen közel 180 millió forintot ér.

A negyedik helyezett azonban már nem sikertörténet: az 1689-ben készült hegedűt feledékeny gazdája Londonban, egy vonaton hagyta. Igazán kár érte, hiszen a hangszer - melyen még Paganini is játszott- 52 millió forintot ér. Soha nem került elő.

Edinburgh egyik vasútállomásán találtak az ott dolgozók tavaly nyáron egy szatyrot, benne 30 ezer fonttal (mai értékén számolva 8,7 millió forinttal). A környéken gyakran megfordulnak drogkereskedők, így a rendőrség lefoglalta a hatalmas köteg bankjegyet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006-ban egy londoni buszon két Rolex karórát találtak, és becsületesen le is adták őket a talált tárgyak ügyfélszolgálatán. A több, mint 7 millió forintot érő Rolexekért később jelentkezett jogos tulajdonosuk.

Tavaly júniusban komoly médiavisszhangot kapott, hogy egy minisztériumi alkalmazott titkos terrorista-aktákat felejtett egy londoni vonaton. Másnap szinte megismétlődött az eset: ismét tikos aktákat felejtettek egy metrókocsiban. Valahogy mindkét dokumentumköteg eljutott a brit médiához.

2008 őszén egy londoni hajléktalan 2 ezer font jutalmat kapott, mert megtalálta Sir Paul McCartney fejét. Az egykori Beatles-tag viaszbábuját korábban egy vonaton felejtették.

Egy Sri Lankai turista 2 ezer font (580 ezer forint) készpénzt felejtett egy táskában a londoni metróban tavaly nyáron. A pénzt és a család papírjait egy ismeretlen utas szolgáltatta vissza.

Szintén 2 ezer fontot ér az a plazma TV, amit egy londoni taxiban felejtettek néhány hónapja. A hatalmas képernyőjű készüléknek valószínűleg örökké nyoma veszett.

Címkék: