McDonald's vagy Burger King, hol hízol el kevésbé?

Pénzcentrum2009. október 8. 05:31

Ízlésről nem vitatkozunk, így aztán nem megyünk bele a vitába hasraütésszerű és szubjektív értékelési szempontok szerint, hogy melyik is a finomabb Magyarország két vezető gyorsétterem-láncának termékpalettája közül. A kalóriaértékek azonban viszonylag objektív képet adnak arról, hol is kell jobban vigyáznunk a vonalainkra.

"Drága, rossz ízű, egészségtelen" - hogy csak a nap mint nap hallható legfőbb vádakat említsük a két legnagyobb magyarországi gyorsétterem-lánc kapcsán. És persze hízlal, mint minden jó dolog az életben. Megpróbáltunk utánajárni, valóban olyan hízlalóak-e a két cég termékei, mint azt annak idején a Super Size Me című film kiagyalója, rendezője és főszereplője, Morgan Spurlock megénekelte.

A feladat nem is olyan egyszerű, a két cég termékpalettája ugyanis nagyon hasonló, ám az apró részletek igencsak eltérnek. Hamburger, kóla, sült krumpli - eddig rendben van, de már a két ikonikus vezárcsillag, a Whopper és a Big Mac is jelentősen eltér egymástól formában és tartalomban egyaránt. És persze tápértékben is, hiszen előbbi 611, utóbbi csak 495 kilokalória. Sőt, a sült krumpli sem ugyanazt a tápértéket hordozza, hiszen a menükhöz leggyakrabban fogyasztott közepes adag a McDonald's-nél 340, míg a Burger Kingnél csak 306 kcal. Érdemesebb tehát teljes menüket összehasonlítani, hátha azoktól okosabbak leszünk.


A legkedveltebb menük természetesen a legismertebb szendvicsekhez kapcsolódnak. A McDonald's Big Mac-menüje közepes krumplival és szénsavas üdítővel (Coca-Cola) számolva 1005 kcal, míg a Whopper-menü 1085, vagyis a Whopper kalóriatúlsúlyát jól egész jól ellensúlyozza a közepes burgonya "viszonylagos soványsága". Utóbbiból azonban csak az alapszendvics ilyen "diétás", a Dupla Whopper ugyanis már 840 kcal, a Western Whopper pedig 728, vagyis az ezekhez tartozó menü 1314, illetve 1202 kcal. A csirkés Chicken Whopper menüben viszont már csak 1002 kcal ám így is több, mint a vele egy csatasorban álló McChicken-menü 930 kalóriája. A legkisebb menü kategóriában (hamburger-kis krumpli-kis szénsavas üdítő) viszont már szinte alig van különbség, bár itt is a McDonald's a nyerő 595 kilokalóriával a 602 ellenében. Menüben tehát a McDonald's a nyerő - szigorúan csak a kalóriák alapján.


Lássuk hová menjen az ember fia (inkább lánya) ha salátát szeretne ebédelni. A McDonald's legalacsonyabb energiatartalmú salátája a Kertész saláta 20 kcal-t tartalmaz, míg "ellenfele" a Burger King Partner salátája 71-t, de elképzelni sem tudjuk hogyan, hiszen a jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, kukorica kombóból egyik sem hangzik túl laktatónak vagy kalóriadúsnak. A grillezett csirkesaláták területén viszont nagyot fordul a kocka, mivel a McDonald's terméke 250 kalória, míg a Burger Kingé csak 144. Csak Cézár öntetet ne kérjen hozzá az ember, mivel ez az előbbi helyen 135, utóbbin ellenben 219(!) kcal, vagyis több energiát tartalmaz, mint maga a csirkesaláta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A desszertek közül nagyon nehéz választani, mivel a két cég kínálata szinte teljesen különböző. Metszetet leginkább a fagylaltok körében találhatunk. A tölcséres McFreeze például csak 135 kcal, szemben a Burger King tálkás fagyijának 212 kcal-jával. Ez a különbség azonban a méretből is fakad, hiszen ha McDonald's-ben poharas fagyit fogyasztunk karamellöntettel, máris 295 kcal-val leszünk vastagabbak, szemben a Burger Kinggel, ahol csak 274-gyel.

Címkék: