A részeges Európa ellen küzd Svédország

Pénzcentrum2009. október 7. 16:58

Az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Svédország kérésének megfelelően az Európai Gazdasági és Szociális Tanács bemutatta az európai alkoholfogyasztásról szóló tanulmányát, egyúttal az alkoholos termékek megfelelő marketingjét és árazását szorgalmazta, hogy csökkenthetőek legyenek az ezzel kapcsolatos problémák.

Új uniós szintű szabályozásra van szükség ahhoz, hogy csökkenteni lehessen azok arányát, akik veszélyesen sok alkoholt fogyasztanak - ez a teljes felnőtt lakosság körében ugyanis ijesztően sok, 15 százalék. Egyúttal fokozottabban ügyelni kell a gyermekekre, illetve az alkoholfogyasztás miatt rájuk leselkedő veszélyektől.

Az EESC külön rávilágított, hogy a túlzott alkoholfogyasztás évente 195 ezer halálesetért felelős az Európai Unióban: baleseteken, májproblémákon, rákos megbetegedéseken keresztül. A mértéktelen ivászat a harmadik legfontosabb felelős a korai megbetegedésekért és halálesetekért.

Az EESC külön figyelmet fordítana a fiatalok megóvására, mivel számukra még a felnőtteknél is nagyobb veszélyeket rejteget az alkohol. Ráadásul a becslések szerint az Uniósban 5-9 millió gyermeket iszik alkoholtartalmú termékeket. Az italok reklámjai pedig még vonzóvá is teszik az alkoholt, újabb veszélyeket hordozva. Éppen ezért a meg kéne akadályozni, hogy az alkoholreklámok elérjék a gyerekeket, az italok árusítására pedig szigorúbb szabályokat kell bevezetni, mivel az önkontroll ezen a területen nem elégséges, úgy látszik.

Címkék:
önkontroll,