Öt tipp, hogyan spórolj még többet a fapadosokkal

Pénzcentrum2009. október 6. 05:32

A fapados légitársaságok kinyitották a világot a laposabb pénztárcájú utazók előtt, a számtalan rejtett költség és furcsa szabály azonban jelentősen megnövelheti a költségeket. A Guardian segítségével összeszedtük, mire érdemes vigyázni!

1) Ne kirándulj péntektől vasárnapig!

Semmi meglepő nincs abban, hogy a legkeresettebb utakra a legdrágább a jegy. Az odaútra tehát péntek este visszafelé pedig vasárnap este a legalkalmatlanabb időpont. Persze ezekre az időpontokra is lehet találni néha olcsó jegyet, de érdemesebb szombat reggeltől hétfő hajnalig maradni - bárhová is utazzunk - vagy ha több szabadságunk van, csütörtök estétől kedd reggelig. Ebből adódóan a legolcsóbb jegyeket szerdai indulással és érkezéssel találhatjuk meg a piacon.

2) Figyelj a poggyászköltségekre

A fapados járatok általában csak a kézipoggyászt tolerálják, amelyek méretét például az easyJeten komolyan le is ellenőrzik. A csomagtérbe feladandó poggyászokért külön fizetni kell. Ráadásul még ezek súlyhatárát is komolyan veszik: minden egyes plusz kilóért súlyos ezreket fizethetünk. Téli túrán tehát vegyük fel a legnehezebb téli gönceinket és azokban szálljunk fel a gépre, s csak a könnyebb darabokat pakoljuk be a poggyászba.

3) Figyelj a kártyaköltségekre!

A kártyás fizetés egyáltalán nem ingyenes a légitársaságoknál. A Ryanair és az easyJet például a Visa Electront részesíti előnyben, más kártyákkal 1-2 ezer forintra rúg a fizetési költség irányonként és személyenként. Ezen felül figyeljünk oda, hogy becsülettel vegyük ki a pipát a felesleges szolgáltatások melletti rubrikából: extra poggyász, utasbiztosítás, gyors bejutás a gépre, nyomtatott jegy. Ezekért mind-mind súlyos ezreket fizethetünk, ha nem figyelünk oda. És persze a nevek minden esetben betűről betűre egyezzenek meg azzal, ami a személyi igazolványon vagy az útlevélben áll. Az átiratás költségei horrorisztikusak, legalábbis a jegy nyomott alapárához képest.

4) Figyelj oda a reptéren is!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyrészt, ha lehet, jelentkezz be (borzalmas magyar kifejezéssel élve "csekkolj be") online. Azért nyomtasd ki a jegyeket és vidd magaddal, bár a legtöbb cégnél már elég az útlevél és a repülőjegy referenciaszáma. Ezen felül érj oda időben: van olyan légitársaság, aki rigorózusan tartja a pultok zárási időpontját, oly annyira, hogy vehetsz új jegyet, ha akárcsak egy percet is késel. Ha pedig hosszabb útra mész: a reptéri boltokban még mindig olcsóbb a szendvics és az üdítő, mint fenn a repülőgépen.

5) Ne hidd, hogy a fapados a legolcsóbb!

Bár a fapados légitársaságok megjelenésükkor alaposan aláígértek a hagyományos légitársaságok árainak, a piaci verseny miatt már rendszeresek az elképesztő akciók az utóbbiaknál is. Érdemes összehasonlítani a különböző ajánlatokat, például a Skyscanneren vagy a Dohopon - nem biztos, hogy az extra olcsónak hirdetett fapados járatok fognak legolcsóbbként kijönni.

Címkék: