Nem szaporodhatnak gombaként a szupermarketek

Pénzcentrum2009. október 5. 11:02

A brit versenyhatóság gátat szabna a gombaként szaporodó áruházaknak és kemény megfelelési próbáknak vetné alá az új áruházak nyitását.

Az alakuló határozat alapja az a mintegy két évig készült felmérés, melynek eredményeit 2007 novemberében tette közzé az intézmény. A lépés megakadályozná, hogy az olyan nagyvárosokban, ahol egyes áruházláncok túlsúlyban vannak, további áruházak építésével, vagy a meglévők kibővítésével megakadályozzák a konkurencia betelepülését.

A ki nem mondottan a "Tesco-városok" megregulázására létrejött szabály ellen nem meglepő módon támadást indított a Tesco. A bíróság korábbi határozata megerősítette, hogy a felügyelet nem készített átfogó költséghatékonysági tervet a szabály megvalósításáról - ezért nem léphet érvénybe. Az idén júliusban megjelent újabb elemzés szerint a keményebb szabályok a következő 25 év során kétmilliárd fontos megtakarítást hoznának a vásárlóknak.

A versenyfelügyelet elnöke, Peter Freeman szerint a szabályok versenyhelyzetet teremtenének ott is, ahol jelenleg nincs, ráadásul nem engednék, hogy az egyes területeken erőfölényben lévő áruházláncok bebiztosítsák magukat - a vásárlók kárára.

A Tesco szakértői szerint azonban a számítások hamisak, az új szabályok pedig kiszámíthatatlanná tennék az előre tervezést és az igények szerinti bővítést. Ráadásul a szektor fontos munkaadó is, márpedig új munkahelyekre különösen szüksége van az országnak.

Címkék: