Az Auchan és az árak: nem minden fekete-fehér

Pénzcentrum2009. szeptember 14. 06:20

Hiperárak, Auchan-módra A Pénzcentrum kipróbálta az Auchan nagy hírveréssel beharangozott ár-összehasonlító honlapját. Három különböző típusú vásárlói csomagot állítottunk össze, és meglepő eredmény született: Mindegyikben az Auchan győzött!

Az előzmények

Szeptember elsejétől új honlapot indított az Auchan Magyarország, a legnagyobb hipermarketek árainak összehasonlítása érdekében. A francia tulajdonú áruházlánc tervei szerint a www.hiperarak.huoldalon a vásárlóknak lehetősége nyílik arra, hogy havonta 600 élelmiszer árait mérjék össze. Az üzletlánc éves szinten több tízmillió forintot fordít a rendszerre.

A havi rendszerességű felmérést az Auchantól független HMSM Consulting társaság végzi alkalmanként más-más budapesti vagy Budapest környéki Tesco, Cora, Interspar és természetesen Auchan áruházakban.

A vizsgálatba a magyarországi hipermarket piacon legnagyobb eladást jelentő 3 ezer márkatermékből minden alkalommal a felmérést végző cég választja ki a vizsgálandó 600 (80%-ban tömegfogyasztási, 20%-ban pedig friss élelmiszer) terméket. A termékek teljes tökéletes összehasonlíthatóságát az teszi lehetővé, hogy a vonalkódok azonosak minden egyes termék esetében, bárhol is történik az értékesítés. A felmérés feltétele az is, hogy az egymással összevehető méretű áruházak nagyjából azonos körzetben legyenek.

Amennyiben az árakat rögzítő munkatárs nem találja meg az osztályon a terméket, semmilyen árinformációt nem ad róla. Ezek után a listák informatikai úton feldolgozásra kerülnek az ügynökség központjában, felkerülnek a honlapra és automatikusan elkészülnek a statisztikai számítások is. Tájékoztatásul a honlapon minden esetben feltüntetésre kerül a felmérés pontos dátuma a termék mellett

Konkurensek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A konkurensek persze egyből támadni kezdték az új rendszert -amit egyébként a megkérdezésük nélkül indított az Auchan (illetve az általa megbízott kutatócég).

Hackl Mónika, a Tesco szóvivője a Pénzcentrumnak néhány napja úgy nyilatkozott, hogy a Tesco bátran áll az ár-összehasonlítás elé. Amennyiben objektív lesz a rendszer, úgy nincs okunk az aggodalomra. Mi is alkalmazunk különböző összehasonlításokat. A rendszer azonban nem tudja majd kezelni a saját márkás termékeket, melyek egyébként jelentős részt képviselnek a vásárlói kosarakban. A havi egy alkalommal történő összehasonlítás egyébként nem fest majd teljesen reális képet, mivel az árak folyamatosan változhatnak.

Hasonló véleményen volt a Spar is. Szeptember eleji sajtótájékoztatójukon a vállalat vezetői is úgy nyilatkoztak, állnak a verseny elé. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy az összehasonlítás objektivitása megkérdőjelezhető, például azért, mert az Auchan jóval kevesebb áruházzal rendelkezik, mint a Spar.

Tesztelünk

Címkék: