Új találmány mentheti meg a repülőket a bombáktól

Pénzcentrum2009. szeptember 8. 13:02

Könnyen lehet, hogy hamarosan lazulnak a repülőgépre történő felszállás jelenlegi szigorú szabályai. Angol szakértők ugyanis már tesztelik azokat a szkennereket, melyek átvilágíthatják a folyadékot tartalmazó flakonokat.

Angliai kutatók olyan szkennereket tesztelnek, melyekkel kinyitás nélkül átvizsgálható a különböző üvegek és műanyag flakonok tartalma. A készülék ráadásul meglehetősen gyors: néhány másodperc alatt végez az ellenőrzéssel.

Szakemberek szerint így könnyen és hatékonyan átvizsgálhatják az utasok táskájában található folyékony anyagokat, melyeket ezért ismét felvihetünk majd a repülőgépre. Azonban még bizonyosan több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ezek a készülékek valóban megjelenhessenek a repülőtereken.

A fedélzetre kézipoggyászban felvihető folyadékok mennyiségét 2006 augusztusában korlátozták le 100 milliliterre, miután terroristák fel akartak robbantani több brit tengerentúli járatot. Az ügyben letartóztatott arab származású férfiakat azzal vádolták, hogy hét, alig néhány órás időtávon belül induló járatot akartak felrobbantani az óceán fölött, folyékony bombával.

Ez volt minden idők legösszetettebb brit terrorterve, ami ha megvalósul, emberéletek ezreit követelhette volna. Tegnap a letartóztatottak közül hármat bűnösnek talált egy londoni bíróság.

Címkék: