Ebből botrány lesz! A Tesco figyelteti a vásárlókat?

Pénzcentrum2009. szeptember 2. 10:02

Számos kritika érte a legnagyobb brit áruházláncot, amikor elkezdték alkalmazni az RFID-technológiát (radio-frequency identification) bizonyos termékek esetében. A miniatűr nyomkövető a vásárlók szerint személyiségi jogokat sért, most azonban egy új alkalmazást fejlesztenek, mely könnyen a vásárlók szolgálatába állíthatja a sokat vitatott technológiát.

Az Apple és a Tesco közösen fejleszt egy olyan iphone alkalmazást melynek segítségével a vásárlók könnyen irányíthatják a vásárlásaikat, így nem kell majd egy-egy termékért feleslegesen bolyongani az áruházakban. A termékek azonosítóit be lehet majd programozni a készülékbe, de egyedi keresést is kezdeményezhetnek a felhasználók.

Az irányított vásárlás során rengeteg időt takaríthatnak majd meg a vevők, ugyanakkor a termékekbe rejtett mini nyomkövető sokak szerint aggodalmakra ad okot. Az áruház így az RFID cimkék teljesítményétől függően azonosítani tudja és nyomon követheti a vevők vásárlói szokásait, innen már csak egy lépés a személyre szóló akciós újság, vagy e-mailben küldött ajánlat.

A szoftver kategóriánként tárolja majd az egyes termékek adatait, a megvenni kívánt áru azonosítását követően a készülék elvezeti a vásárlót az árucikkhez. A fejlesztések ezzel még nem érnek véget, az automatikus azonosítás csak az első lépés az RFID adta lehetőségek kiaknázása során.

Vissza a főoldalra!

Címkék: