Mire nem jó a csokoládé!

Pénzcentrum2009. augusztus 17. 17:32

Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint a csokoládé életmentő lehet: azok, akik túléltek már egy szívinfarktust, jóval kisebb eséllyel halnak bele egy másodikba, ha csokoládét esznek.

A svéd Karolinska Intézet kutatói arra voltak kíváncsiak, a csokoládéfogyasztás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét. Korábbi kutatások ugyanis már bizonyították, hogy a kakaóban lévő antioxidánsok képesek csökkenteni a vérnyomást.

A vizsgálat során több mint ezer, 45-70 közötti férfit és nőt vizsgáltak meg, akik már túléltek egy szívinfarktust a megelőző nyolc évben. A mintavétel a dohányzási szokásokra, alkoholfogyasztásra, illetve az elhízottságra nézve is reprezentatív volt.

Azok a betegek, akik a szívinfarktus utáni időszakban rendszeresen fogyasztottak csokoládét, háromszor ritkábban estek át újra a betegségen, mint akik nem ettek. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a csoki evés megakadályozza a szívinfarktust, hiszen számos egyéb tényező is befolyásolja az egészségi állapotot, továbbá a túlzott csokoládé fogyasztás számos egyéb megbetegedéshez vezethet.

Címkék: