Globális felmelegedés - van, ahol a lét a tét

Pénzcentrum2009. július 27. 16:02

A fejlett ipari országok összefogására van szükség, hogy megmentsék a kis csendes-óceáni szigeteket a globális felmelegedés átkos hatásaitól - írta az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

Bármily hihetetlen, 2050-ig mintegy 75 millió ember kényszerülhet az Ázsia-Óceánia térségben lakhelye elhagyására, ha az óceánok vízszintemelkedése a jelenlegi ütemben folytatódik. A felmelegedés csaknem minden fejlődési vonatkozásban hatással van ezekre az államokra. Az Oxfam új-zélandi képviselője, Barry Coates szerint ha nem lépnek azonnal a fejlett gazdaságok, ötven évnyi fejlődés veszik el végérvényesen a szegényebb országokban.

Különösen a korallzátonyokra épült országok lakói vannak veszélyben. Az olyan országok, mint Tuvalu, Kiribati, vagy a Marshall-szigetek alig néhány méterre emelkednek a tenger szintje fölé. De nem csak az emelkedő vízszint jelent veszélyt: a klímaváltozás növeli a trópusi viharok, árhullámok kialakulásának esélyeit is. Egy-egy hatalmas vihar pedig kedvez az olyan trópusi betegségek elterjedésének is, mint amilyen a dengi-láz vagy a malária.

Ahhoz, hogy a szigetek ne tűnjenek el teljesen a Föld felszínéről, a fejlett országoknak legalább 40 százalékkal kellene csökkentenie a károsanyag-kibocsátásukat 2020-ig, 2050-ig pedig 95 százalékkal. Az Oxfam számításai szerint a gazdasági vezető hatalmaknak ehhez legalább 150 milliárd dollárra lenne szükség évente, a már meglévő kiadásokon felül.

Címkék: