Így éld túl a kánikulát!

Pénzcentrum2009. július 23. 13:02

Extrém hőségre számíthatunk a mai napon, a hőmérséklet helyenként a 40 Celsius fokot is elérheti. Adunk néhány tippet, hogyan védekezz a kánikula ellen.

Ne maradj túl sokat a napon

Látszólag mindenki menekül a hőség elől, de vannak, akik a tűző napsütést egy kis vízparti napozással tervezik átvészelni. Csakhogy a leégés nem csak fájdalmas, de rontja a test hőelvezető képességét is, vagyis megfővünk a saját bőrünkben. Úgyhogy csak okosan napozz, sok napozókrémmel és néha egy kis árnyékban pihenéssel.

Maradj valami hűvös helyen

Lehet, hogy a környezetnek és a villanyszámlának nem tesz jót a légkondicionáló, a közérzetnek azonban annál inkább. És az egészségnek is, hisz nem kapsz hőgutát. Itt találhatsz egy listát azokról a budapesti középületekről, ahová bármikor betérhetsz egy kis hűsölésre.

Igyál sokat

És lehetőleg vizet. Esetleg izotóniás italokat, de semmiképpen sem alkoholt, mivel az épp, hogy dehidratál. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság munkatársai önkéntesek bevonásával a II. kerületben a Moszkva téren, a III. kerületben a Szentlélek térnél, a XIII. kerületben a Váci út és Róbert Károly körút kereszteződésében, a XI. kerületben a Móricz Zsigmond körtéren, a XIV. kerületben az Örs vezér téren osztanak ásványvizet.


Emellett az önkormányzatok, a polgári védelmi kirendeltségek és a Fővárosi Vízművek jóvoltából a főváros számos forgalmas pontján juthatunk még ingyenes ivóvízhez. A vízosztásban a kerületek is rész vesznek; a XI. kerületben az Etele téren, Terézvárosban a Hunyadi téren, Zuglóban a Bosnyák téren, az Örs vezér téri egészségügyi központban, a Hungária körút és a Thököly út, illetve a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, valamint a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán lehet ivóvízhez jutni a nagy melegben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők itt is hűtött, csomagolt vagy poharas vízhez juthatnak reggel 8-tól este 18 óráig. A vízcsomagoló óránként átlagosan 1500 liter vizet dolgoz fel. Ugyancsak a Deák téren a Vízművek szórólapokon hívja fel a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára, illetve hogy fokozottan kell ügyelni házi a háziállatok itatására. A Deák téren ezért külön kutyaitatót is kialakítanak.

Öltözködj könnyedén

Vegyél fel vékony, világos színű ruhákat, melyek visszaverik a hőt és a napsugarakat. Akik jártak afrikai vagy közel-keleti országokban, most jó hasznát vehetik a bazárban vásárolt kaftánjuknak.


Ne hagyd magára a rászorulókat

A kisgyerekek és az idősek különösen érzékenyek a hőségre. Vigyázzunk rájuk, nézzünk utána rendszeresen nincs-e valami bajuk, adjunk nekik inni sokat. Ugyanez igaz a háziállatokra is. Ebben a hőségben a kutyát autóban hagyni már állatkínzás!

Címkék: