Válságban nő az öngyilkosok száma - brit tudósok állítják

Pénzcentrum2009. július 9. 15:32

Gazdasági válság idején jelentősen megnő az öngyilkosságok, és gyilkosságok száma, ugyanakkor a közlekedési baleseteké csökken - derül ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

26 európai ország elmúlt harminc éves öngyilkossági statisztikáinak vizsgálata alapján a munkanélküliség megugrása egyenes arányban áll az (ön)gyilkosságok számának emelkedésével: a munkanélküliségi ráta 1 százalékos emelkedése esetén a 65 év alattiak körében 0,8 százalékkal nőtt meg az öngyilkosságok száma, de ugyan ilyen arányban nőtt a gyilkosságoké is.

Sajnos a tapasztalatok alapján a súlyosabb válság még nagyobb arányú szuiciditást von maga után: 3 százalékosnál nagyobb munkanélküliségi-ráta emelkedés esetén az öngyilkosságok száma 4,5 százalékot emelkedett, ezen belül az alkoholizmus miatt bekövetkezett halálesetek száma mintegy 28 százalékkal ugrott meg.

A kutatók szerint a jelenség ellen a kormányoknak kellene tenniük: munkahelymegőrző, és -teremtő intézkedésekkel, valamint a szociális háló megfelelő működtetésével.

Egyetlen pozitív hozadékot azért a válság számlájára is elkönyvelhetünk: a halálozási statisztikák szerint ugyanis a munkanélküliség egy százalékos emelkedésével 1,4 százalékkal csökken a közúti balesetek száma, amit valószínűleg az magyaráz, hogy gazdasági nehézségek idején kevesebben ülnek volán mögé, így spórolva a benzinen.

Címkék: