Háborút indított a Google

Pénzcentrum2009. július 8. 12:02

A Google "világuralmi" tervei újabb lépéssel kerültek közelebb a megvalósításhoz, a cég ugyanis új operációs rendszert ír számítógépekre, legyenek azok mini netbookok, vagy normál asztali PC-k.

A Google szoftverei már így is ott törnek borsot a Microsoft orra alá, ahol tudnak, de most az operációs rendszerek terén is párbajra hívja a redmonti óriást. A Google Chrome Operating System névre hallgató új szoftver 2010 második fellében kerülhet a felhasználók gépére - derült ki a Google blogjából. Az új operációs rendszer állítólag számos gyártó gépén futni fog majd.

A Microsoft és a Google sok területen akaszkodtak már egymásba, hogy mást ne mondjunk, az internetes keresés és a mobilkészülékek szoftvereinek piacán. Az utóbbi években azonban senki nem volt olyan bátor és erős, hogy a Microsoftot a hazai pályáján, vagyis az operációs rendszerek piacán próbálja megverni. A Windows különféle változatai jelenleg a világ személyi számítógépeinek 90 százalékán futnak. Ha azonban a Google sikerrel jár, kiderülhet, hogy a Microsoft nem áll olyan biztosan az operációs rendszerek piacán, mint korábban hitték.

A szintén Chrome néven futó, februárban bemutatott internet-böngésző sikere nem volt túl látványos, 1,2 százalékos részesedésével biztos 4. helyen áll a versenyben. Az első 70 százalék körüli eredménnyel a Microsoft Explorer. A Chrome legnagyobb előnye, hogy a Google integrálta bele a különféle szoftvereit, mint a Gmail, a Gtalk, a Calendar vagy a Maps. A cég ígéretei szerint az új operációs rendszer hasonló előnyökkel bír majd, másodpercek alatt feláll, gyors lesz - legalábbis az internet-elérést tekintve - és nyílt forráskódú Linux-kódjának köszönhetően bárki könnyedén írhat majd szoftvereket hozzá. (Az új Chrome teljesen független projekt az Androidtól, mely elsősorban mobilkészülékekre tervezett operációs rendszer, bár az Acer beleépítette a netbookjaiba is.)

Címkék: