Egyre több sajtot veszünk, mert egészséges

Pénzcentrum2009. június 29. 14:32

Egyik legnagyobb forgalmú élelmiszerünk, a sajt kiskereskedelmi eladása értékben stabil, és meghaladja az évi 80 milliárd forintot. Mennyiségben 3 százalékkal bővült a piac 2008 május-2009 áprilisban, az előző hasonló időszakhoz képest.

A Nielsen Kiskereskedelmi Indexe a piac bővülése nyomán, mennyiséget tekintve 53 ezer tonnánál több sajtot adtak el a kiskereskedelemben, 2008 május-2009 áprilisban. A kedvező trend egyik fő oka, hogy a sajt beleilleszkedik a fogyasztók egészséges étkezésre való törekvésébe.

A beszerzési helyek fontossága szinte változatlan. Továbbra is magas a koncentráció. A hipermarket ugyanis a - mennyiségben mért - kiskereskedelmi forgalom 46 százalékát vitte el, mind a legutóbbi évben, mind azt megelőzően. A főleg szupermarketet és diszkontot egyesítő 401-2 500 négyzetméteres csatorna mutatója 35-ről 36 százalékra emelkedett.

Összességében a sajt 17 százalékkal lett olcsóbb egyik évről a másikra. Egy kilogramm sajt mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 393 forint az idén március-áprilisi adatok szerint, szemben a tavalyi hasonló periódus 1 670 forintjával.

A legnagyobb, trappistát is magában foglaló lyuk nélküli szegmens kilogrammonként 1143 forintba került idén március-áprilisban, míg a múlt évi hasonló periódusban 1 483 forintot regisztrált a Nielsen. Ugyanakkor a második legkedveltebb, ömlesztett sajt mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 859 forintról 1 740-re csökkent. A legdrágább, lágy szegmensben 2788 forintról 2676-ra ment le az átlagár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az árakat befolyásolja az általában olcsó kereskedelmi márkák - főleg diszkontokban - növekvő aránya. Tavaly a kéthónapos periódusokban 27-30 százalék közt mozgott a piaci részesedésük, mennyiségben. Egy évvel korábban még 26-28 százalék között voltak a mutatók. A sajt a harmadik legnagyobb forgalmú kategória - a húskészítmények és a sör után - a Nielsen által mért 90 élelmiszer termékcsoport sorában.

Címkék: