Előz a Balkán: a szlovénok már a top 10-ben

Pénzcentrum2009. június 5. 14:02

Az Economics & Peace elemző intézet felmérése szerint - Finnországgal holtversenyben, a balkáni országok közül elsőként - Szlovénia rendelkezik a világon a kilencedik legkedvezőbb béke-indexszel. Csak összehasonlításképpen hazánk Malajzia és Spanyolország közé ékelődve a 27. helyen végzett a nemzetközi megmérettetésben.

A felmérés során a világ minden kontinenséről összesen 144 országot vizsgáltak. Az összehasonlítás során elsősorban a békét, az erőszak hiányát értékelték, de mindösszesen 23 féle különböző szempontot vettek figyelembe.

A balkáni régió többi országa nem szerepelt ennyire fényesen, a románok a 31., a horvátok a 49., a bosnyákok pedig az 50. helyen végeztek. Nem tettek jót a zavargások az 57. pozíciót elfoglaló Görögországnak sem, míg Albánia a 75., Szerbia a 78. helyen zárt. A régióból Macedónia a 88., Montenegró a 91. lett, ugyanakkor Koszovó nem szerepelt a listán.

A nemzetközi összevetésben Új-Zéland végzett az élen őket követi holtversenyben Dánia és Norvégia. A listát Irak zárja, de nem továbbra is súlyos a helyzet Afganisztánban, Szomáliában, Izraelben és Szudánban.

Címkék: