Hiánycikk az olcsó gyógyszer a patikákban

Pénzcentrum2009. május 27. 08:47

Bár az orvosoknak kötelező az olcsóbb, generikus gyógyszert felírniuk a betegnek, a receptkiváltáskor mind gyakrabban szembesülhet azzal a páciens, hogy a patika nem tudja kiadni a kért, kevesebb haszonnal forgalmazható készítményt. Emiatt a tb és a vevő is többet fizet.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény nem igazán váltja be a hozzá fűzött reményeket, nehéz helyzetbe hozva az orvost, a patikust és a beteget is - állapította meg a kifejezetten gyógyszeripari kutatásokkal foglalkozó Spatium Consulting, mely legutóbb a hazai patikák 10 százalékát kereste fel és összesen 842 próbavásárlást végzett. Az eredmények szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény bevezetése óta eltelt két és fél évben lassuló ütemben, de folyamatosan nő a sikertelen receptkiváltási kísérletek aránya. Ez azt jelenti, hogy mind többször kénytelen üres kézzel távozni a beteg a patikákból. Míg 2006 végén nem egészen nyolc százalékra rúgott azoknak a receptbeváltási kísérleteknek az aránya, amikor nem állt rendelkezésre a megfelelő gyógyszer, tavaly ugyanez az érték már 28 százalékot mutatott.

A hiány különösen a legolcsóbb gyógyszerek esetében kiugróan magas. Még a referenciakészítmények esetén is közel 20 százalékos hiányt mértek, pedig e szereket minden patikának kötelessége tartani.

A kutatás tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a generikus-helyettesítés megbukik a patikákban. Ennek oka lehet például az, hogy az alacsonyabb árú gyógyszerekből kevesebb bevétele származik a patikusnak, márpedig a gyógyszertárak is üzleti alapon működő, bevételorientált cégek. Az orvosoknak eközben kötelező az olcsóbb, generikus készítményt felírnia, annak ellenére, hogy - mint a kutatásból kiderült - éppen ezekhez jut páciensük a legkevésbé (legalábbis első alkalommal) hozzá.

Címkék: