Figyelj oda, hirtelen drágulhat a nyaralásod!

Pénzcentrum2009. május 27. 08:32

Több olyan utazási iroda is van, amely az utasokra hárítja az árfolyam-ingadozás miatti veszteséget, és pótbefizetést kérnek.

Míg 2008-ban a kerozin árának drasztikus emelése miatt kellett pluszösszeget fizetni, idén várhatóan a forint-euró árfolyam módosulása miatt kell hasonló kiadással számolni egyes utazási irodáknál. A már megkötött utazási szerződésekben megadott díj emelését egy ezekről szóló kormányrendelet teszi lehetővé, szigorú keretek között.

A díjemelés okát közölni kell az utazóval, s annak arányosnak kell lennie. A jogszabály az utazási szerződésben megadott díj 8 százalékában határozza meg azt a mértéket, ameddig a költségemelkedések kockázatának viselésébe az utasokat is bevonja - vagyis, ha a díjemelés a 8 százalékot meghaladja, akkor az utasok jogkövetkezmény nélkül elállhatnak az utazási szerződéstől.

A pótbefizetés szükségességét a legtöbb utazó megérti, ráadásul a családok nem szívesen adják fel már megtervezett úti céljukat. Aki mégis úgy érzi, az utazási irodának nem volt kellő jogalapja az utólagos áremelésre, polgári peres eljárás keretében fordulhat bírósághoz.

Címkék: