Újabb vírusriadó: fertőznek a szuperpatkányok

Pénzcentrum2009. május 15. 18:02

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy napjainkban a patkányok különböző fajtái sokkal ellenállóbbak a különböző mérgekre, mint néhány évvel ezelőtt. Olyan genetikailag új mutációk alakultak ki, amelyeket szinte lehetetlen kiirtani.

Robert Smith professzornak, a brit Huddersfield egyetem kutatójának vizsgálatai azt igazolják: több patkányfaj génjei úgy módosultak, hogy testük ellenállóbbá vált a patkányirtó szerekre és mérgekre.

A szigetországban egyelőre két területről, Berkshire és Hampshire vidékéről érkezett jelentés a rágcsálóirtó cégektől. A szakemberek szerint az eddig használt mérgekkel csak a patkányok töredékét képesek kiirtani. A hírek szerint sok helyen ötszörösére nőtt a patkánypopuláció nagysága.

Ha a folyamat tovább folytatódik, az jelentős mértékben kihathat a brit gazdaságra is. Igazán nagy veszélyt az jelenthet, ha megnövekszik a rágcsálók által terjesztett vírusoktól megbetegedők -például a pestises betegek- száma.

A kutatók jelenleg mintegy 80 millióra teszik a patkányok számát Nagy-Britanniában, ez 200 százalékos növekedés a 2007-es számokhoz képest.

Címkék: