Kalózokat fogtak Kanadában

Pénzcentrum2009. május 8. 16:32

Több hónapos nyomozás eredményeként öt DVD-kalózt tartóztatott le a kanadai rendőrség. A gyanúsítottaknál korábban mintegy 49 ezer darab kalózlemezt foglaltak le a hatóságok - írja a hamisitasellen.hu. 

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség (Royal Canadian Mounted Police) közleménye szerint a hatóság öt személyt tartóztatott le a héten szerzői jogok megsértésének vádjával. A gyanúsítottak Toronto egyik bevásárlóközpontjában értékesítettek kalóz DVD-ket. A letartóztatásokra egy hat hónapos nyomozás eredményeként került sor, amelyet a Kanadai Filmforgalmazók Szövetsége (Canadian Motion Picture Distributors Association, CMPDA) kezdeményezett.

Az öt személytől a CMPDA megbízott nyomozói már több alkalommal koboztak el hamis lemezeket, de a gyanúsítottak minden alkalommal újraindították illegális üzletüket. A szervezet ezt követően tavaly decemberben lépett kapcsolatba a kanadai rendőrséggel, amelynek munkatársai nyomozást indítottak az ügyben. Ennek eredményeként a hatóságok egy razzia során 49 ezer darab kalóz DVD-t, valamint 100 ezer darab üres lemezt és 217 darab DVD-írót foglaltak le a gyanúsítottaknál. Az öt személy ellen szerzői jogok megsértése miatt vádat emeltek. A jogsértőket akár egymillió dollár pénzbírság megfizetésére kötelezheti és öt év letöltendő börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság.

A letartóztatásokra alig néhány nappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok kormánya Kanadát is azon 12 ország közé sorolta, amelyek az amerikai hatóságok szerint súlyos hiányosságokat mutatnak a szerzői jogvédelem területén.

Címkék: