Átírta az élet szabályait a sertésinfluenza

Pénzcentrum2009. május 8. 10:02

Mexikó népe a sertésinfluenza okozta pánik után csak nagyon lassan tér vissza a normális kerékvágásba. Igaz, egyelőre még messze vannak a régi hétköznapok, a hatóságok különös új szabályokat vezettek be.

Öt nappal azután, hogy Mexikóváros 20 milliós lakosságát felszólították arra, hogy lehetőség szerint maradjon otthon, a metropolisz -ha óvatosan is- de újra életre kel. Az emberek teszik dolgukat, kinyílnak a sarki taco-éttermek, a gyerekek újra járnak iskolába.

A hatóságok azonban kénytelenek szigorú intézkedéseket hozni azért, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.

Az éttermek például nem lehetnek tele (csak 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek), a személyzet pedig maszk viselésére kötelezett. Az irodákban nem tarthatnak értekezleteket, és a dolgozóknak legalább két méteres távolságra kell ülniük egymástól.

A mozik és a színházak újra működnek, de alacsonyabb kihasználtsággal: a nézők között egy széket ki kell hagyni, és nem csak egymás mellé nem ülhetnek az emberek, de előttük és mögöttük is szabadon kell hagyni egy helyet.

A tömegközlekedési járműveket naponta többször fertőtlenítik, az utasok kéztisztító zselét kapnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábbi cikkünk arról, hogy nálunk hogy előzhető meg a vírus terjedése: Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Számítások szerint az amerikai ország számára óriási veszteséget jelent a H1N1 vírus-pánik: a kormány számításai szerint az ipar és a turizmus eddig mintegy 2,3 milliárd dolláros, azaz 46 milliárd forintos kárt szenvedett.

Címkék:
sertésinfluenza,