A franciák igazi hedonisták: OECD statisztikák is bizonyítják

Pénzcentrum2009. május 5. 12:02

Az OECD legfrissebb statisztikái szerint a franciák alszanak a legtöbbet, és fordítják magasan a legtöbb időt étkezésre is, közel kétszer annyit, mint például az amerikaiak, a mexikóiak, vagy a kanadaiak. A japánoknál ellenben a munka javára billen át a "háromszor nyolcas szabály", akik tehát jóval többet dolgoznak, és utaznak munkába, mint amennyit szórakozással töltenek.

Az OECD legújabb, társadalmi trendeket, ország összehasonlításokat tartalmazó kiadványa, a Society at a Glance egyik fejezete 18 tagország lakosságának szabadidő-beosztását mutatja be, 2006-os adatok alapján.

A tanulmány alapján nem csak országok, de a nemek között is jelentős különbség mutatkozik a rendelkezésre álló szabadidő tekintetében. Az olasz férfiak például napi 80 perccel több időt töltenek szórakozással, mint a női társaik, akik ezt jórészt házimunkára fordítják. A leginkább egyenjogúnak a norvég társadalom mondható, ahol a férfiaknak mindössze pár perccel jut több idő kikapcsolódásra, mint a nőknek.

Igaz, a norvégok töltik összességében idejük legnagyobb részét, több mint napjuk negyedét szórakozással, kikapcsolódással, míg a legkevesebbet a mexikóiak, 16 százalékot.

Ki, hogyan kapcsolódik ki?

Mexikóban és Japánban a lakosság szabadideje több mint felét tv-nézéssel tölti, míg Új-Zélandon mindössze a negyedét fordítják erre. A törökök a legszociálisabbak, ők az esetek 35 százalékában barátok társaságában kapcsolódnak ki, ami több mint háromszorosa az OECD országok 11 százalékos átlagának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sajnos a testmozgás egyik országban sem mondható rendszeres időtöltésnek, hiszen még a legaktívabbnak mondható spanyolok is csak szabadidejük 13 százalékát fordítják sportra.

Az alvásra fordított idő is sokat elárul egy-egy nemzetről. A franciák töltik idejük legnagyobb részét alvásra, átlagosan napi 9 órát, szemben a koreaiakkal, illetve a japánokkal, akik ennél több mint egy órával kevesebbet szunyókálnak. Szintén viszonylag sokat kivesz egy francia átlagember életéből az evés-ivás, amire több mint két órát fordítanak, kétszer annyit mint például a mexikóiak.

A statisztikák alapján az alvásra-evésre megéri sok időt fordítani, ugyanis egyedül Japán előzi meg Franciaországot a nők és férfiak várható élettartamát tekintve, akik 86, illetve 79 évig élnek átlagosan, szemben például a török nőkkel, akik mindössze 74 évet, vagy a magyar férfiakkal, akik 69-et.

Címkék: