Sosem kapott még a Microsoft ekkora pofont

Pénzcentrum2009. április 24. 13:32

A Microsoft mind a mai napig maga volt a sikertörténet: 1986-os tőzsdére menetele óta még sosem fordult elő, hogy csökkent volna a forgalma. Most ez is megesett.

Hiába a Microsoft a világ egyik leggazdagabb és legnyereségesebb vállalata, a válság őt sem kerülte el. A cég nemrég végetért harmadik pénzügyi negyedévében a forgalma jelentősen csökkent, a profit pedig 32 százalékkal esett éves alapon. A Windows-divízió nyeresége 19 százalékkal 2,5 milliárd dollárra csökkent, az eladások pedig 16 százalékkal 3,4 milliárd dollárra mérséklődtek. Az Office-osztály 8, illetve 5 százalékos zsugorodást könyvelhettek el.

A cég nem nyilatkozott az év hátralévő résézre vonatkozó terveiről, de nem túl bizakodó a mostani negyedévvel kapcsolatban sem. A leépítések már januárban megkezdődtek - akkor ötezer embert bocsátottak el mintegy 290 millió dollárnyi extrakiadást okozva. A szoftvergyártó ugyanakkor 420 millió dollárt is kénytelen volt leírni, a befektetéseinek értékvesztése miatt. Így hiába szerepeltek relatíve jól a különböző szoftverrészlegek, a végső nyereség a hárommilliárd dollárt sem érte el, szemben az egy évvel korábbi 4,4 milliárddal.

Címkék: