Javaslatok Bajnainak: válságalapot a családoknak!

Pénzcentrum2009. április 22. 08:45

Az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodája az uniós források átcsoportosításával gazdaságilag ésszerű, emberileg pedig nem megalázó közmunkaprogramok elindítását, illetve a bajba jutott családok számára válságalap létrehozását javasolja a Bajnai-kormánynak.

A javaslatokat elkészítő Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok ugyan egyetértenek a megszorító intézkedések szükségességével, véleményük szerint azonban a sérülékeny társadalmi csoportokat annál inkább óvni kell a további szegényedéstől, különösen, hogy a szociális szektorban dolgozó szakemberek úgy becsülik, tízszer annyi lesz a kilakoltatás, mint tavaly.

Ebben a hónapban csak a budapesti kilencedik kerületben háromszáz kilakoltatásról tudunk - magyarázza Ferge Zsuzsa szociológus, miért tartják szükségesnek egy válságalap létrehozását.

Egy másik javaslatuk szerint az uniós forrásokat kellene átcsoportosítani, és gazdaságilag ésszerű közmunkaprogramokat beindítani belőlük. A jelenlegi Új Magyarország fejlesztési tervből ugyanis zömében csak árokásásra, temetőtisztításra jut pénz, annyi azonban már nem jön, hogy munkaeszközt, vagy egy esetleg létrehozandó projekthez szakembert is fizethessen az önkormányzat.

Ferge szerint a válságnak át kell strukturálnia a forráselosztást is, hogy a fent említett, szakértelmet nem igénylő munkákon kívül egyéb munkákra, eszközökre is jusson pénz.

Címkék: