A kövérek felelősek a globális felmelegedésért?

Pénzcentrum2009. április 21. 16:00

Tudósok szerint a túlsúlyos és elhízott embereknek sokkal nagyobb a felelősségük a globális felmelegedésben, mint normális testalkatú társaiknak.

A nemrég közzétett tanulmány abból indul ki, hogy a túlsúlyos emberek élelmiszer-ellátásához szükséges alapanyagok előállítása jóval több energiát igényel, mint azoké, akik kevesebbet fogyasztanak. Összességében az élelmiszeripar és a mezőgazdaság okozza a Föld károsanyag-kibocsátásának mintegy egyötödét.

Az elhízott emberek növekvő számával együtt jár az is, hogy többet utaznak gépjárművel, ami egyenes arányosságban van a széndioxid-kibocsátás arányával is.

Dr. Phil Edwards londoni szakértő szerint egy kövér ember évente egy tonnával több széndioxidot használ fel, mint egy normál testalkatú. Ha ez így van, akkor az világviszonylatban egymilliárd tonnával több károsanyag-kibocsátást jelent, évente.

Ráadásul a prognózisok szerint az Egyesült Államokban és Nagy- Britanniában is jelentősen növekszik a túlsúlyos emberek száma, de ez elmondható a fejlett országok, így az EU- tagállamok többségéről is. A legfrissebb felmérések szerint az amerikaiak 40 százaléka nevezhető elhízottnak, azaz testtömeg indexük 30 fölött van.

Címkék:
testtömeg index,