Mennyi sört fogyaszt a magyar? Íme a számok

Pénzcentrum2009. április 16. 11:20

Csütörtök délelőtt tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A rendezvény központi témája a hazai söripar 2008-as helyzete volt, de természetesen szó esett az idei tervekről és várakozásokról is. 

 

Ahogy az várható volt, a gazdasági válság a magyar söripart is elérte: 2008-ban a sörgyárak teljes értékesítése 7 százalékkal csökkent a 2007-es évhez képest.

Nem könnyítette meg az ipar helyzetét az sem, hogy 2008-ban tovább növekedtek a beszerzési árak. A csökkenő értékesítés mellett is összesen 3,3 milliárd forinttal költöttek többet a gyárak az alapanyag és az energia beszerzésére.

A csökkenő kereslet miatt az iparág 5,5 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett a múlt évben. A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint a jövedéki adó emelése az adóbevételek további csökkenését eredményezheti. A söripar 2008-ban megtartotta foglalkoztatási képességét, 2086 főnek közvetlenül adnak munkát, de a közvetett munkavállalás (éttermek, szórakozóhelyek) több tízezer embert érint. 


Sivó Imre, a szövetség elnöke elmondta: a magyar gyárak összesen 7181 ezer hektoliternyi sört értékesítettek: a hazai eladások 10 százalékos csökkenése mellett az export 73 százalékkal nőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szövetség adatai szerint 2008-ban Magyarországon 6622 ezer hektoliter sört értékesíttettek, ebből 3157 ezer hektoliter visszaváltható palackos, 2517 ezer hektoliter a dobozos.

A fogyasztás jobban csökkent a vendéglátásban, mint az otthoni fogyasztásban, a belföldi forgalom visszaesése jobban érintette a dobozos csomagolású söröket, mint az üvegeseket.

A várakozások szerint idén folytatódik a piac zsugorodása: a szövetség előrejelzése szerint minimum 5 százalékkal csökkenhet idén a sörfogyasztás. Az előkészületben levő jövedéki adó és áfaemelés a romló eladási feltételek mellett nagy kihívások elé állítja az iparágban működő vállalatokat. Sivó Imre szerint szinte biztosan várható az idei évben áremelés, ennek mértéke elsősorban a következő hónapokban várható adóemeléstől függ.

Címkék: