Jobb vigyázni: Magyarországon is támadhatnak az élelmiszer- terroristák

Magyar Hírlap2009. április 14. 09:00

Az utóbbi időszakban véletlenszerűen bekövetkezett élelmiszer-szennyeződések igazolták, hogy az ilyen termékek rövid idő alatt a globalizált világ bármely pontjára eljuthatnak, és tömegeket betegíthetnek meg. Az élelmiszerlánc -terrorizmus előfordulásának valószínűsége ugyanakkor Magyarországon meglehetősen csekély.

Egy közelmúltbeli konferencián elhangzott: politikai célzatú élelmiszer -terrorista cselekedetre ugyan ritkán derül fény, de egyre nagyobb a gyakorisága és valószínűsége annak, hogy a kiszemelt üzletlánc vagy vállalkozás termékeit megmérgezik, vagy ezzel fenyegetőznek. Ez pedig amellett, hogy jelentős gazdasági és erkölcsi károkkal jár, pánikot is kelthet.

Mind a kormányzatnak, mind a az élelmiszeripari vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy a szándékos élelmiszer-szennyezés lehetőségét megelőzzék és kivédjék. Az infrastruktúrák és vállalkozások sebezhetőségét fel kell mérni, és intézkedési, valamint kommunikációs tervet kell kidolgozni.

A bejelentett bioterror- cselekmény esetén a terroristák közlik az élelmiszer- vagy ivóvíz-szennyezés tényét. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy dezinformáló céllal más terméket neveznek meg terjesztőként, mint amit ténylegesen szennyeztek, ezért bizonyítékokat kell szerezni arról, hogy történt- e egyáltalán cselekmény, és ha igen, mi volt a tényleges terjesztő.

Szoros együttműködésre van szükség az állategészségügyi szakemberekkel is, bár nem valószínű, hogy az élelmiszerláncban részt vevő állatokat érintené a terrortámadás, mivel az ilyen esetben kialakuló állati megbetegedések idejekorán lelepleznék az ártó szándékot.

Címkék: