Nem is olyan olcsó a Laptop.hu: netbook- körkép

Pénzcentrum2009. április 1. 05:40

A netbook majdnem olyan mint a notebook, csak kisebb, és viszonylag kevesebbet tud. Viszont a kategória képviselői hazánkban is egyre népszerűbbek, ezért körbenéztünk a legnagyobb forgalmazóknál.

A wikipédia szerint a netbook elnevezés olyan kicsi laptopot takar, amelyek teljesítménye átlagos internetezésre elegendő, de nem lehet rajtuk modern videojátékokat futtatni vagy DVD-t írni. Gyakorlatilag a DVD/CD íróval és olvasóval spórolnak helyet a gyártók, de ha minden igaz, még idén kapható lesz DVD íróval is felszerelt gép.


Cserébe viszont olcsóbbak, teljesítményük sok szempontból megfelel az átlagfelhasználó igényeinek, súlyuk általában 1 kg körüli, és rendkívül kis helyen is elférnek. Ezért praktikus például azoknak, akik sokat utaznak, és akiki nem nagyon akarnak komolyabb játékokat futtatni gépeiken.

Ezek a kis gépek alkalmasak internetezésre (böngészésre, levelezésre, csetelésre), jók lehetnek egyszerűbb irodai programok futtatására (szövegszerkesztés, táblázatok és bemutatók szerkesztése), illetve le tudják játszani a zenei és videoformátumok többségét is.


A netbookok Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy kivétel nélkül minden laptopokat forgalmazó szaküzlet választékában megtaláljuk a nagyobb gyártók modelljeit.

Tesztünkben három netbooknak minősülő számítógép árára voltunk kíváncsiak, a közepes méretű hazai kiskereskedők - Aqua Computer, Extreme Digital, Laptop.hu, Notebook.hu, Qwerty Computer- kínálatából szemezgettünk.

 


Eleve nem próbálkoztunk a nagy elektronikai szaküzletekben -itt ugyanis néhány akciótól eltekintve nem érdemes laptopot venni: egy középkategóriás gép ára akár 30 ezer forinttal is többe kerülhet, mint máshol.

A piacirangsor másik végén elhelyezkedő kisebb boltok tapasztalataink szerint néhány ezer forinttal az átlagos ár alá tudnak ugyan kínálni, megbízhatóságuk azonban már kérdéses. Egy nagy budapesti bevásárlóközpont laptop szaküzletében például a varázsszavak (áfás számla) elhangzása esetén egyik pillanatról a másikra akár 15 ezer forinttal is megemelkedhetnek az árak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A számítógépek közül azokat a modelleket vizsgáltuk, amelyek mindegyik kereskedő kínálatában előfordulnak. Azonban -elsősorban a szegmens gyors változásai miatt- nem sikerült három olyan modellt találnunk, amely mindegyik tesztelt üzletben kapható lenne.

 

Körképünkben a legalacsonyabb árakat az Aqua Computernél találtuk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a piacon ennél olcsóbban is hozzájuthatunk a kiválasztott gépekhez, személyes tapasztalatunk azonban azt mutatja, hogy nem éri meg néhány ezer forintért a kisebb boltokat választani. Azt is hozzá kell tennünk, hogy táblázatunkban a boltok honlapján szereplő árakat tüntettük fel -ezek eltérhetnek az egyes üzletek fogyasztói áraitól.

 

Címkék: