Aszály! Több a víz Egyiptomban, mint Angliában!

Pénzcentrum2009. március 31. 12:00

Anglia és Wales háztartásainak 50 százaléka már időről időre megtapasztalja, milyen is a vízhiány, rövid időn belül pedig általánossá válhat, hogy a vízigény meghaladja a lehetőségeket.

Nagy-Britannia dél-keleti részén már olyan méreteket öltött a válság, hogy legalább 10 millió ember kevesebb vízből kénytelen gazdálkodni, mint azok, akik Marokkóban vagy Egyiptomban élnek.

Bár a klímaváltozás miatt az elkövetkező időkben egyre több az esélye a szélsőséges időjárási eseményeknek (felhőszakadások, árvizek) a brit folyók átlagos vízmennyisége 10-15 százalékkal is csökkenhet 2050-ig. Nyaranta az átlagosnál 80 százalékkal kevesebb víz is csordogálhat a folyókban.

A Környezetvédelmi Ügynökség reményei szerint 2035-ig a legtöbb háztartásban lesz vízóra, de a vízhiányok elkerülése végett a legveszélyeztetettebb területeken már 2015-ig be kellene vezetni a rendszert. Jelenleg Anglia és Wales háztartásainak alig 30 százalékában van mérőkészülék, pedig a felszerelt háztartások átlag 10-15 százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak.

A tervek szerint a mérőórák nem egyszerűen csak a vízfogyasztást mérik, de jelzik a költségeket és a fogyasztáshoz kapcsolódó széndioxid-kibocsátást is. Az aszályveszélyes területeken a víz ára progresszíven nőne, ha a fogyasztó elér egy bizonyos limitet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elsődleges tanulmányok szerint a vízórák felszerelésének költségeit végső soron az adófizetők viselnék, ám ez még mindig olcsóbb, mint új föld alatti vízforrásokat felkutatni és kitermelni, vagy épp tengerparti sópárlókból kinyerni az édesvizet.

Címkék: