19 ezer hitelkártya titkos adataira talált a Google

Pénzcentrum2009. március 31. 10:30

A hétvégén közel húszezer brit internetező hitelkártya-adataira lehetett rákeresni a Google segítségével. Az adatokat eltávolították, a vizsgálat jelenleg is folyik.

Az még nem tisztázott, hogy hogyan és mennyi ideig voltak megtalálhatóak a bankkártya-adatok a keresőprogram segítségével.

Az oldalt eltávolították, az APACS banki szövetség megnyugtatta az érintetteket, hogy időközben már zárolták az illetéktelen kezekbe került számlákat -ettől azonban még fennáll a személyi adatokkal való visszaélés veszélye.

Szakértők azt valószínűsítik, hogy az interneten vásárlók adatait eredetileg vietnami bűnözők által működtetett szerver tartalmazta. Egyelőre azt is vizsgálják, hogy a hackerek hogy juthattak hozzá a hitelkártyák információihoz.

A vietnami szervert azonban már korábban betiltották, de vélhetően maradt egy másolat az adatokból - erre talált rá most a Google.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Google természetesen garantálja, hogy a nem nyilvános adatok ne kerüljenek fel rendszerébe. A cég szóvivője szerint a keresőprogramok nem felelősek a tartalmakért, hiszen csak a bárki által -keresés nélkül is- fellelhető oldalakat mutatja meg.

Címkék: