Ketyeg a Föld Órája: bolygónk felén már leoltották a villanyt

Pénzcentrum2009. március 28. 13:30

Március 28-án tartják a Föld Órája nevű kampányt. A világméretű megmozduláshoz gyakorlatilag minden országban csatlakoznak: az időeltolódás miatt tőlünk keletebbre már leoltották a lámpákat.

A kampányt két évvel ezelőtt kezdték Ausztrál környezetvédők, akik így próbálták meg felhívni a figyelmet a pazarló energiafelhasználásra, az ezáltal okozott természeti károkra, és a takarékos életvitelre. A program lényege, hogy 20 óra 30 perctől 21 óra 30 percig, egy órára minden lámpát lekapcsolva takarítsunk meg energiát, és jelezzük: tudatosan figyelünk a takarékos energiafogyasztásra.

Ahogy az szilveszterkor is lenni szokott, Ausztrália és Új-Zéland voltak az elsők a sorban -ebben a térségben oltották le leghamarabb a lámpákat.

A WWF adatai szerint 88 ország négyezer városa - például Berlin, New York, Peking, Párizs, és Tokió - is csatlakozik a programhoz. A szervezők várakozásai szerint az akció végeztével mintegy egymilliárd ember töltött el egy órát sötétben. A tervek szerint olyan emblematikus helyeken is sötétség lesz, mint a pekingi Madárfészek stadion, vagy az egyiptomi piramisok környéke.

Az esemény fő támogatói között megtalálhatjuk Cate Blanchett Oscar-díjas színésznőt, Desmond Tutu püspököt, polgárjogi aktivistát, és Ban Ki-moon ENSZ-főtitkárt is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon is sokan gondolják úgy, csatlakoznak az akcióhoz. Több település és szervezet jelezte részvételét, és -mint arról beszámoltunk, a legnagyobb áruházak is korlátozzák energiafelhasználásukat a közös cél érdekében:
Összefog a Metro és a Tesco

Címkék: