Vége a milliós bónuszoknak

Pénzcentrum2009. március 24. 10:15

Nemcsak a pénzintézetek, de sok más ágazat képviselői is bejelentették a közelmúltban, hogy felfüggesztik a bónuszprogramjukat. Persze nem önkéntesen.

A bónuszprogramok visszavonása mögött általában a kormányok nyomása áll, mely a közvélemény elégedetlenségét közvetíti a jutalmazásokkal kapcsolatban. A holland pénzügyminisztérium például a parlamentnek írt levélben közölte, hogy az eddiginél szigorúbb bónusz-szabályozást kíván bevezetni az olyan vállalatoknál, amelyek állami támogatást kaptak. A tárca kész perre menni, ha úgy látja, hogy másként nem tud gátat szabni az indokolatlanul nagy jutalmaknak.

Az ING Groep Nv azonban megelőzte a kormányt: a bank 1 200 dolgozóját - köztük 200 felsővezetőjét - szólította fel, hogy fizessék vissza a 2008-ban felvett bónuszaikat. A Société Générale vezetői szintén visszafizetik a jutalmaikat. Franciaország harmadik legnagyobb bankja önként mondott le a jutalmak további osztogatásáról, miután Nicolas Sarkozy megfenyegette a céget, hogy teljes egészében megtiltja a bónuszok kifizetését. A bank korábban 1,7 milliárd euró hitelgaranciát kapott a francia államtól.

Címkék: