Sokk a patikákban: a vény nélküli szerek máris drágultak!

Pénzcentrum2009. március 13. 05:55

A külföldi forrásból származó vény nélküli gyógyszerek árfolyamában máris érvényesült a forintgyengülés hatása. A vényre kapható szerek drágulását a hosszú távű szerződések miatt egyelőre benyelték a gyártók, de ez a status quo sem tartható sokáig - mondta Szabó Ferenc a Hungaropharma vezérigazgatója.

Drágulnak a vény nélküli szerek

A forint gyengüléséből származó drágulás nem tud egyből begyűrűzni a gyógyszertárakba, mivel a nagykereskedők forintban jó előre rögzített árakon vásárolnak a gyártóktól. A Hungaropharma például a gyártókra terheli az árfolyamkockázatot, mivel egy 5 százalékos árrésből nem lehet 20 százalékos árfolyamgyengülést kigazdálkodni. A gyártók viszont - jogosan - szívják a fogukat a kialakult helyzet miatt, s amennyiben a közeljövőben nem erősödik a forint, vagy nem sikerül szerződést módosítaniuk, inkább kihátrálnak majd a magyar piacról - vázolta a borús helyzetet Szabó. A gyártók közül többen például hosszú távú tendert nyertek a magyar államnál - nem gyógyszerekre, hanem például vérzsákokra - 240 forint körüli euróárfolyamnál, most pedig komoly veszteségeket kénytelenek realizálni.

Mi is az az OTC?
A hatezer nem szubvencionált patikaszer 60 százaléka recept nélkül kapható, ezek az úgynevezett OTC-készítmények. Ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapítók a megfázás elleni készítmények vagy izomfájdalmakra, bőrgyógyászati panaszokra használt kenőcsök

Ahol viszont lehetőség van az áremelkedésre, az az OTC-készítmények piaca, mivel ezeknél a termékeknél nincs előre elfogadott ár. Itt a gyártók minden hónap elején újratárgyalják az árakat és rögvest élnek is a lehetőséggel, hogy drágítsanak. Ezen termékek árai tehát szinte időbeli csúszás nélkül fogják követni a forint gyengülésének folyamatát a patikákban.

Borús jövő, bezáró patikák

Korábban azt jósoltuk, hogy néhány százalékos piaci növekedés lesz idén a gyógyszerpiacon, ezzel szemben azt látjuk, hogy a legutóbbi hónapunk ugyanolyan lett, mint egy évvel korábban. A kormányzat gyógyszerár-támogatásokra vonatkozó 30 milliárd forintos csökkentési javaslata mellé 2,5 százalékos árnövekedést prognosztizált, mi azonban úgy gondoljuk, hogy valójában 4,5 százalék lesz a tényleges árnövekedés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2007-es patikaliberalizáció óta a hazai patikák száma 2050-ről 2400-ra növekedett, igaz nem teljesen a kormányzat szándékainak megfelelően. A kis települések helyett ugyanis inkább a nagyobb városokban nyíltak egyre-másra a gyógyszertárak. Ezek a nagyobb üzletek sokszor egymás üzletét is rontják, nyíltan felvállalva a "ki bírja tovább" versenyt. Bár a patikalánc fogalma elég képlékeny, ma nagyjából a patikák 20 százaléka tartozik mégis valamely lánchoz. Ezt az arányt 7-800-ra szeretnék felemelni a közeljövőben a tulajdonosok, vagyis a láncokhoz tartozhat majd a piaci forgalom 30-40 százaléka.


A patikákban lebonyolított gyógyszerpiaci forgalom 2007-ben körülbelül hat százalékkal csökkent, majd 2008-ban visszakorrigált nagyjából a 2006-os szintekre. Ám a patikák növekvő száma miatt az átlagforgalom, illetve az árrés-tömeg 20 százalékkal csökkent, ami egyet jelent azzal, hogy a gyógyszertárak átlagos fedezete 20 százalékkal csökkent. Ezzel megnőtt a nagykereskedők fizetési kockázata, illetve az elaprózódott rendelések miatt a logisztikai kihívások is látható mértékben emelkedtek. Ezért Szabó Ferenc szerint a gyógyszertárak mintegy 10 százaléka még az idén csődbe mehet, különösen ha a kormány megnyirbálja a gyógyszerár-támogatásokat és ettől ismét csökken a teljes piaci forgalom.

Címkék:
hungaropharma, otc piac,