Válság ide, vagy oda, a hamburgerek tonnaszám fogynak!

Pénzcentrum2009. március 9. 15:43

Az étkezés megnyugtat és ellazít. Talán ennek köszönhető, hogy hiába a válság, hiába az erősödő dollár, a McDonald's remek hónapot tudhat maga mögött. Egyedül Európa volt viszafogott a hamburgerek fogyasztásában.

A legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma világszerte 1,4 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest, ráadásul úgy, hogy 2008-ban volt egy extra szökőnap is a statisztikákban. Ennek a hatását kiszűrve 5,4 százalékos lett volna az emelkedés, ami igazán impozáns adat.

A bevételek ugyan 4,6 százalékkal csökkentek a globális étteremhálózatban, ez azonban csak az erősebb dollárnak köszönhető, az árfolyamhatást kiszűrve már 3,2 százalékos növekedés jönne ki.

A hálózatnak szinte mindenütt sikerült növelnie a forgalmát. Európában különösen Nagy-Britannia és Oroszország volt erős, ám a hatalmas német piac halódása miatt végül is a kontinens enyhe mínuszban fejezte be a hónapot. Kínában is csökkent a forgalom, ám ez csupán annak tudható be a cég szakértői szerint, hogy a kínai Újév tavaly februárra, míg idén januárra esett. Vagyis a hatalmas távol-keleti országban épp úgy bőséges esztendőt hozhat egy Big Mac-menü is, nem kell hozzá feltétlenül lencsefőzelék, mint Magyarországon.

Címkék: