Mindegy milyen diétát folytatunk?

Pénzcentrum2009. február 26. 12:00

Legalább húsz éve folyik a vita arról, melyik módszer is a legjobb a biztos fogyáshoz. Kevés szénhidrát, kevés zsír, talán sok protein? A válasz: egyik sem. Illetve mindegy.

A legfrissebb kutatások szerint mindegy milyen stratégiát folytatunk a lényeg, hogy kiegyensúlyozott legyen és - kalóriaszegény. Kevés telített zsírsav, kevés kalória, viszont sok zöldség, gyümölcs és rostanyag. Ez a néhány alapszabály egy életre elég lehet ahhoz, hogy megőrizzük jó alakunkat.

Tavaly már készítettek egy hasonló felmérést a különféle diétákról, melyek általában egy specifikus táplálékcsoportot helyeznek előtérbe, melyből vagy sokat, vagy szinte semmit nem szabad fogyasztani. Ám akkor is és New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk szerint is végezetül mindig a kalóriák száma a döntő a diéták esetében.

Ez egyrészt nesze-semmi-fogd-meg-jól, hiszen nyilvánvaló, hogy a bevitt energiamennyiség nagyon is fontos a szervezet működése szempontjából, vagyis az egész életre szóló kalóriaszegény életmód ötlete egyáltalán nem újdonság. Örömhír viszont, hogy a túlsúllyal küszködők bármilyen diétát választhatnak. Nem kell különböző újságcikkekre alapozva hónapokig szenvedni egy diétával, csak azért, mert a legújabb kutatások szerint azzal lehet a leggyorsabban fogyni. Elég találni egy olyat, ami összeegyeztethető az életmódunkkal, amitől nem fetrengünk a földön az éhségtől és nem szédülünk meg napközben.

Címkék: