Orvos a zsebben: akár életet is menthet a mobilunk

Pénzcentrum2009. február 19. 14:00

Már nem csak telefonálásra, üzenetküldésre, fényképezésre vagy internetezésre használhatjuk mobiltelefonjainkat: a gyártók olyan termékeket és szolgáltatásokat dobnak piacra, amik hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, sőt, akár a felhasználók életét is megmenthetik.

A mobiltelefonba épített egészségügyi berendezéseket csak a "doctor in your pocket", vagyis "zsebdoktor" jelzővel illetik a napokban megrendezett barcelonai Mobile World Congress nevű szakmai seregszemlén.

Ezek az intelligens telefonok például figyelmeztetnek arra, hogy bevegyük gyógyszereinket, hogy beadassuk a védőoltásainkat, vagy hogy végeztessünk HIV- tesztet. Az orvosok és ápolók szintén használhatják az újfajta szolgáltatásokat, például arra, hogy pontos információkat kaphassanak egy, a kórháztól távol levő beteg állapotáról, vagy hogy képet kapjanak egy esetleges járványhelyzetről.

Terry Kramer, a brit Vodafone egyik vezetője úgy fogalmazott: "Ha a fejlődő országokban 2,2 milliárd mobiltelefon és 305 millió számítógép van, de csak 11 millió kórházi ágy, akkor keresnünk kell azokat a telekommunikációs lehetőségeket, amelyek hozzásegíthetnek az egészségügyi problémák megoldásához.

A cég ezért -többek között az ENSZ-szel együttműködve- elindította az "mHealth", azaz "Mobil Egészségügy" nevű programot, amely 26 országban -például Ugandában, Indiában és Dél-Afrikában- segíti az egészségügyi rendszer fejlődését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mexikóban telefonos orvosi segélyszolgálatot indítottak, Brazíliában a moszkítók által terjesztett trópusi láz ellen küzdenek, SMS- kérdőívekkel.

Az Egyesült Államokban pedig egy "Foodphone", azaz "Ételtelefon" rendszert terveznek bevezetni. A dolog lényege, hogy a felhasználó mobiltelefonjával lefényképezi az elfogyasztani kívánt ételt, majd elküldi a képet egy központi telefonszámra. Az ügyfélszolgálaton egy dietetikus kielemzi az ételt, és pár percen belül küld egy SMS-t annak tápértékéről és kalóriatartalmáról.

Címkék: