Pénzért szoknak rá a gyerekek a cigarettára!

Pénzcentrum2009. február 12. 05:38

Néha a jó szándék vezérelte cselekedetek okozzák a legnagyobb kárt. A brit National Health Service (NHS) például a cigarettáról való leszokásra akarta ösztönözni a gyerekeket, ehelyett viszont épp rávette őket, hogy rápöffentsenek.

Az NHS Brighton and Hove ugyanis 15 angol fontos (kb. 5000 forintos) utalványokat osztogatott azon 18 év alatti gyerekek között, aki leszoknak a dohányzásról. A terhes anyák a leszokásért 5 fontot kaptak. A beszámolók szerint azonban a gyors pénzhez jutás reménye miatt akár rá is szoknak a kölykök a cigire - pontosan fordított hatást érve el, mint amire a szándék irányult. (A legfiatalabb jelentkező egyébként alig 10 éves volt.)

A TaxPayers' Alliance képviselőjének véleménye szerint eleve hibás felfogás lekenyerezni a gyerekeket azért, hogy leszokjanak. Elsősorban az ide vonatkozó törvényt kéne megerősíteni, hogy 18 év alatt ne is juthassanak cigarettához a fiatalok. Egy tavalyi beszámoló szerint Brighton and Hove-ban a 15 éves fiatalok húsz százaléka már legalább egyszer rágyújtott, míg a 11 évesek közül minden századik.

Címkék: