Coface: nem ez a válság a legrosszabb

Pénzcentrum2009. január 22. 09:15

A Coface számításai szerint a cégek nemfizetési kockázata átlagosan 47 százalékkal emelkedett 2008 első tizenegy hónapjában. A neheze azonban most, 2009 első negyedévében következhet - írta a Világgazdaság.

A nemfizetés kockázati mutatója azokban az országokban nőtt erősebben, amelyekben kipukkadt az ingatlanbuborék: 131 százalékkal emelkedett Spanyolországban, 70 százalékkal Írországban és 64 százalékkal Nagy-Britanniában. Bár a nemfizetés szempontjából legnehezebb időszak most, az első negyedévben következik, a mutatók azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedek válságai során is jelentősen nőtt a vállalkozások nemfizetési kockázata. E tekintetben csúcsot jelent az 1974-es és 1982-es olajválság, valamint az 1992-93-as amerikai recesszió. Ezeket az adatokat nézve várhatóan nem a mostani lesz a legrosszabb válság.

A statisztikák szerint egyébként is minden nyolc évben sor kerül egy 18-24 hónapig tartó válságra, a mostani csak annyiban különbözik az előzőektől, hogy több szektort és több országot érint. A Coface az elmúlt időszakban 22 országot minősített le. A nemfizetési arány például az Egyesült Államokban 66 százalékkal emelkedett, a leminősített Németországban viszont "csak" 25 százalékkal nőtt.

Címkék:
olajválság,